maanantai 23. heinäkuuta 2012

Tilannekuvia sieltä täältä

Nyt vaan mennään joka sektorilla niin lujaa, että yksittäisiä raportteja ei millään pysty laatimaan. Yleisesti ottaen ollaan siinä pisteessä, että pintoja tehdään joka kolossa, joko pohjia vielä siistimispuuhineen ja hiontoineen tai sitten pitäisi jo olla menossa maalauspuuhiin. Hankalaa limitettäväksi, pölynhallinta on todellinen haaste! Isoja asioita, autotallissa on lattia, yläkerrassa lattiamaali on jo tilattu. Ikkunapokiakin on jo ollut aikaa tarkastella. Asuinsektorilla (eli ensimmäisen vaiheen muuttokuntoinen alue=keittiö, eteinen, kulmahuone) on lattiat, pientä eteisen pätkää lukuunottamatta. Sähköistyksen pohjat ovat valmiit, kaikki eteisen lattian alla risteilevät kaapelit on paikoillaan. Kulmahuone on saatu jo näyttämään siltä, miltä se näytti, kun purkutyöt alkoivat ja se on jo paljon. Tapetit on tilattu, kaakelitarjousta odotellaan. Sukulaiset ja ystävät, ihan turha odotella kylään tai puhelinsoittoa. Jos haluaa tavata meitä, on parasta pukea työhaalari päälle ja tulla torpalle hommiin! (Onneksi jotkut ovat jo ymmärtäneet yskän ja tehneet näin;-), kiitos siitä!)

Teknisen tilan ulottuvuuksia pyritään kasvattamaan: 
 

Taitava timpuri kävi tekemässä pohjat kellarirapun koteloinnille:


Kohta siinä mistä lähdettiin, työhuoneen kaapisto palautuu melkein ennalleen, yksi ovi enemmän kuin alkuperäisessä: 


Eteisen lattian alla risteilee talon hermokeskus, putki pieni poikineen, eristeelle ei enää juurikaan tilaa jäänyt:


Paperointi ja pintoja päin, helpottaa kulkemista ja olemista: 




Kukaan ei usko edes, mikä hemmetinmoinen vähti on siitä, että saadaan yhdelle lattialle pohjat valmiiksi. Purua sinne, purua tänne, välipohjan reikien umpeenvalua ja koolausten suoristusta. Kyllä se lattiakin sitten on jo saatu moneenkin paikkaan. 





 

Betoniauto kävi ja toi autotalliin lattian, se ei kauaa tyhjänä pysynyt, vaan loi pohjat uudelle maalauskeskukselle: 







Keskikerroksen vessa odottaa lattialämmistyselementtiä ja sen pohjia, sitten vaan laatoittamaan ja pönttöä tännekin!


Teippiä. Alumiiniteippiä, ei pölyt karkaa pohjista hengitysilmaan. 


Remonttityömaan ensimmäinen päivystyskeikakin iski, kalkkimaalia silmään. Kirvelee muuten melkoisesti, että suosittelen käyttämään silmäsuojausta kalkkimaalilla maalatessa. Mutta kellarin katto on nyt sitten myös maalattu. On valkoinen!



LVI toimituksen hetki oli varsin juhlava:


Vuokralaitteistolla päihitettiin loput säästöbetonisokkelit.


Monta pikku askaretta, monta isompaa vääntöä. Kohta, kohta, kohta muutamme oikeasti.Väsyttää, jännittää, hermostuttaa. Tuhat tekemätöntä asiaa. Nyt mitataan hermojen lujuutta ja turnauskestävyyttä.





Nykyajan ihmeitä

 On uudenaikaista sähköä...


 On uudenaikaisia - tai ainakin uusista materiaaleist tehtyjä putkituksia...



 Ja kaikkein mahtavinta on se, minne ne putkitukset johtavat:


Ja huomenna sitä saa käyttää:-D JEE! Vesivessaa voi arvostaa näin paljon vain ihminen, joka on ollut oikeasti ilman sitä PITKÄÄN. Nyt käydään kisaa siitä, kuka tuohon saa ensimmäiseksi istahtaa!





sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Keittiön valmis lautalattia

No onpas ollut oivalliset lautalattian asennusilmat. Ukkostaa, sataa, kuuma kuin höyrysaunassa ja ilmankosteus samanmoinen. Melko kaukana oivallisen kuivasta pakkassäästä. Mutta mentävä on, kun mentävä on. Urhea nuori isäntä on viettänyt hikisen viikonlopun apureiden kera vääntäessää propellia 33 mm kuusilautaa köökin lattiaan. Puu on siis seissyt tammikuusta lähtien, joten periaatteessa se oli kohtuullisen kuivaa - ennen näitä nihkeitä heinäkuun hikipäiviä. Nyt kuivuudesta tuskin on turha haaveilla, mutta kun juuri nyt on se lattia sitten laitettava. 

Hintaa vastavarten lattiaamme tilatulle höylälaudalle tuli n. 1,20 metri. Toimitus tuli Vainion sahalta Järvenpäästä, 5,40 pitkinä kankina. Leveyttä laudalla on sem 9 cm ja se oli kaposinta lautaa jota saimme tilattua. Ei tässä mitään romanttista tunnelmaa olla hakemassa, autenttista rintamamiestalofiilistä;-) Lautoja menee siis 11 metrille, joten aikas kova vääntäminen siinä on kuulemma ollut. Mutta neliöhinta ei kyllä ole kummoinen. Enää siis 5 huonetta, joista yksi 40 neliötä. Jee. Mutta iloitkaamme tästä ensimmäisestä taidonnäytteestä.




Laudat kiilattiin voimalla tiiviiksi, ensin ruuvattiin kakkosnelonen koolinkeihin, jonka jälkeen lattiantekijät käyttivät uskomattoman monimutkaiselta kuulostavaa kiilausmenetelmää ponttien kiristämiseksi. 4,60 pitkän laudan kiilaamisessa käytettiin kuulemma kahdeksaa kiilaa, koska ei ollut toivoakaan saada ponttia tiiviiksi yrittämällä kiilata lautaa "epätahtiin". Alku saatiin kuulemma aikaiseksi hakkaamalla vasaralla tai moskalla lyöntipuuta käyttäen lauta ponttiin (alkuasetelman aikaansaamisessakin oli kuulemma melkoinen tekeminen muutaman laudan kohdalla), mutta tällä menetelmällä tai perinteisellä "väännä lauta taltalla kampeamalla ponttiin"- systeemillä ei ollut toivoakaan tiiviistä lattiasta. Menetelmän hyvä puoli oli se, että tasainen tiivistäminen onnistui kätevästi myös yhdeltä mieheltä.

Saas nähdä, millaisia rakoja pakkaspäivät tähän lattiaan tuovat. No, ei niiden alkuperäistenkään jälleenrakennuskauden talojen lattioiden asennuksessa keretty talvipakkasia odottelemaan, eiköhän ne laitettu just silloin kun piti, niinkuin nytkin. Rakoja lautalattiassa kuuluukin olla, että suotta niitä itkemään, jos ilmestyy.

Tuntuu sääliltä pistää tuohon maalia pintaan, on se niin korea. Luulen, että se ensimmäinen siveltimenveto saattaa pikkuisen jännittää. Uulan lattiamaalia kohta tuohon pintaan meinaamme sutaista, ruskeaa, jos vain oikea sävy löytyy. Ensimmäinen koekappale (väri Kahvi) oli liian tumma.








Kuulemma koko rempan tähän astisista paras fiilis yläkuvassa. Tietää nuori isäntä tehneensä jotain, näkyvää kädenjälkeä! Kehuja sai ja kylmän kaljan!


lauantai 7. heinäkuuta 2012

Ei tässä laiskoteltu olla....

...jos joku luuli. On sitä muuallakin tapahtunut.

Vedeneristykset kylpyhuoneeseen (Tattis pappa!)
Kellarin vessan laatoitus ja alaiset vedeneristeet
Kellarin rappukäytävän turhat rakenteet purettu ja siivottu (Tattis lankomies TAAS kerran)
Kuistin lattia maalattu ja palautettu sinne minne kuuluu
Ensimmäiset patterit asennettu (on meillä meinaa ammattilaisiakin käyny)
Yläkerran putkivedot tehty
Sähkövetoja (ja muuten vaan päteviä - siis virallisesti, ei pidä ketä tahansa tekemään sähköasennuksia, meillä ne hoitaa nuori-isäntä)
Kellarin pintojen paikkausta, kalkkimaalausta ja slammausta, saumausta harjoiteltu
Rakennettu vessan seiniä, joita vanha isäntä on joskus aikoinaan purkanut (Tattis Ukki!)
Korjattu lisää lahonneita välipohjavasoja (Tattis akrobaattiset lankomiehet!)
Keskikerroksen vessan pohjatyöt saatu päätökseen




















Ohessa on myös tehty HB-priimaharkkojen lämmöneristyskyvyn tarkastus (alkoi muuten heti huolettaa, että onkohan sitä itseasiassa ihan liikaa, jos kastepiste jääkin rivinteeraukseen?):


Uskomatonta kyllä, ehdimme myös hieman juhlistaa juhannusta ja isännän syntymäpäivää

Kiitos siitä kuuluu kaikille apuaan tarjonneille, 

koska eihän tämä muuten olisi mahdollistakaan!

(tätä vissiin juotu niissä ensimmäisissä rakennustalkoissa;-), paketti löytyi ullakon pehkuista.)