Kellarin ensimmäisen puolikkaan lattia kehittyy kohden käyttöpintaansa. 10 cm paksu laatta sai kovettua kolme ensimmäistä viikkoansa muovin alla. Eilen 29.3. nuori isäntä kipaisi hakemassa lattianhiontakoneen ja hioi sementtiliimat lattiasta ja päästi laatan kuivumaan vapaasti. Rakennustyömaaraportti ilmoitti juurikin hionnan toimivan, kellarissa on kuulemma taas alkanut tuoksua kostea betoni ja ilmankosteus on taas noussut. Siinä se nyt kuivuu omassa rauhassaan.
Eikä siinä sitten juuri muuta olekaan, pinnoitteeksi kun tulee vain kaksikomponenttinen diffuusioavoin epoksiemulsiopinnoite. Vaikka meille tuli 20 cm kapillaarikatkona toimivaa Isodrän eristettä lattian alle, haluamme antaa varmuuden vuoksi kaikkien mahdollisten rakenteiden läpäistä kosteutta. Kantavat seinät kun eivät ole kapillaarieristettyjä, tulee kosteaa väistämättömästi tulemaan sieltä ja täältä jossain vaiheessa ja ennemmin tai myöhemmin. Se on uskoaksemme fakta. Siispä kaikki pinnat pidetään sementillä ja kivimateriaaleilla, ilman suurempia pinnoituksia tai lämmöneristeitä. Jotta lattialämmityksellä aikaan saatava lämpö ei ihan suoraan hulahtaisi ulos sokkelista, hidastetaan sen kulkua muuraamalla ns rivinteeraukset, eli sisäpuoleinen verhomuuraus kellarin lämpimämmäksi toivotun puoliskon ulkoseinille. Verhomuuraus toteutetaan 88 mm paksusta HB-priima kevytharkosta, joka on teknisessä tilassa suoritetun harjoitusjakson jälkeen on näyttänyt olevan todella nopea ja helppo muurattava. Sokkelin ja verhomuurauksen väliin jää 5 cm ilmarako. Sillä yritetään pärjäillä. Sokkeli routaeristettiin ulkopuolelta salaojituksen yhteydessä 10 cm paksulla Isodränillä. Sokkelin maanpäällistä osaa ei ole tarkoitus lämpöeristää ulkopuolelta millään tavalla. Kellari tulee olemaan siis varmaankin kesäisin ihanan viileä ja talvisin kamalan kolea.
Ikkuna-aukkojen ja ilmantuloaukkojen läpiviennit toteutetaan muuraamalla joko HB-priimasta leikatuista siivuista tai erikseen raudotetuista valetuista laatoista. HB-priima valikoitui rivinteerausmateriaaliksi yleisen auktoritettimme, eli rintamamiestalo.fi sivuston käyttäjien kokemusten perusteella ja lämmöneristysominaisuuksiensa vuoksi.
Lattian pinnoitemerkkiä ei vielä ole valittu, mutta BASF Mastertop 1110 tai Solmaster EP 4000 ovat tässä vaiheessa vaihtoehtoina, ehkä mennään vähän saatavuuden mukaan. Basfin Mastertopin saa sävytettynä kaikkiin RAL- värikartan väreihin, joten siinä ainakin sisustuksellisesti olisi vähän valinnanvaraakin. Lattian pääsisi siis maalaamaan melkoisen nopeastikin, epoksiemulsiokäsittelyn tartunnan vuoksi kun lattia pitää joka tapauksessa kastella. Kummatkin tuotteet kuuluvat päästöluokkaan M1, ja ovat mainonnan mukaan myrkyttömiä, päästöttömiä ja hajuttomia.