perjantai 30. maaliskuuta 2012

Kellarin ensimmäisen puolikkaan lattian työstöä ja kellarin rakenneratkaisuista

Kellarin ensimmäisen puolikkaan lattia kehittyy kohden käyttöpintaansa. 10 cm paksu laatta sai kovettua kolme ensimmäistä viikkoansa muovin alla. Eilen 29.3. nuori isäntä kipaisi hakemassa lattianhiontakoneen ja hioi sementtiliimat lattiasta ja päästi laatan kuivumaan vapaasti. Rakennustyömaaraportti ilmoitti juurikin hionnan toimivan, kellarissa on kuulemma taas alkanut tuoksua kostea betoni ja ilmankosteus on taas noussut. Siinä se nyt kuivuu omassa rauhassaan.

Eikä siinä sitten juuri muuta olekaan, pinnoitteeksi kun tulee vain kaksikomponenttinen diffuusioavoin epoksiemulsiopinnoite. Vaikka meille tuli 20 cm kapillaarikatkona toimivaa Isodrän eristettä lattian alle, haluamme antaa varmuuden vuoksi kaikkien mahdollisten rakenteiden läpäistä kosteutta. Kantavat seinät kun eivät ole kapillaarieristettyjä, tulee kosteaa väistämättömästi tulemaan sieltä ja täältä jossain vaiheessa ja ennemmin tai myöhemmin. Se on uskoaksemme fakta. Siispä kaikki pinnat pidetään sementillä ja kivimateriaaleilla, ilman suurempia pinnoituksia tai lämmöneristeitä. Jotta lattialämmityksellä aikaan saatava lämpö ei ihan suoraan hulahtaisi ulos sokkelista, hidastetaan sen kulkua muuraamalla ns rivinteeraukset, eli sisäpuoleinen verhomuuraus kellarin lämpimämmäksi toivotun puoliskon ulkoseinille. Verhomuuraus toteutetaan 88 mm paksusta HB-priima kevytharkosta, joka on teknisessä tilassa suoritetun harjoitusjakson jälkeen on näyttänyt olevan todella nopea ja helppo muurattava. Sokkelin ja verhomuurauksen väliin jää 5 cm ilmarako. Sillä yritetään pärjäillä. Sokkeli routaeristettiin ulkopuolelta salaojituksen yhteydessä 10 cm paksulla Isodränillä. Sokkelin maanpäällistä osaa ei ole tarkoitus lämpöeristää ulkopuolelta millään tavalla. Kellari tulee olemaan siis varmaankin kesäisin ihanan viileä ja talvisin kamalan kolea.

Ikkuna-aukkojen ja ilmantuloaukkojen läpiviennit toteutetaan muuraamalla joko HB-priimasta leikatuista siivuista tai erikseen raudotetuista valetuista laatoista. HB-priima valikoitui rivinteerausmateriaaliksi yleisen auktoritettimme, eli rintamamiestalo.fi sivuston käyttäjien kokemusten perusteella ja lämmöneristysominaisuuksiensa vuoksi.

Lattian pinnoitemerkkiä ei vielä ole valittu, mutta BASF Mastertop 1110 tai Solmaster EP 4000 ovat tässä vaiheessa vaihtoehtoina, ehkä mennään vähän saatavuuden mukaan. Basfin Mastertopin saa sävytettynä kaikkiin RAL- värikartan väreihin, joten siinä ainakin sisustuksellisesti olisi vähän valinnanvaraakin. Lattian pääsisi siis maalaamaan melkoisen nopeastikin, epoksiemulsiokäsittelyn tartunnan vuoksi kun lattia pitää joka tapauksessa kastella. Kummatkin tuotteet kuuluvat päästöluokkaan M1, ja ovat mainonnan mukaan myrkyttömiä, päästöttömiä ja hajuttomia.

sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Tekninen tila: rivinteeraus ja ikkuna-aukon mietintää

Kylmiä väreitä menee pitkin selkäpiitä: meillä on todellakin ryhdytty jälleenrakennuspuuhiin ja ensimmäinen valmis pinta on melkolailla "valmis". Olen naimisissa niin monitaitoisen miehen kanssa, että aina jaksan yllättyä itsekin. Kuvakertomus kertokoot loput, meidän teknisen tilan historia puuvarastosta tähän päivään.




 































Pulmakulma 1: koontia viimeaikojen päänvaivoista

Tämän hetkisiä pohdintoja ja ongelmanaiheita - niitähän vanhan talon hartaalla remontoijalla riittää, enemmän kuin hauskaksi harrastukseksi. Kun haluaisi saada hyvänä pysyviä teknisiä ratkaisuja ja pintoja, ei se ole helppoa. Huomattavasti helpompaa se tietenkin olisi, jos rahaa olisi käytettävissä enemmän (lue: loputtomasti). Mukavuudestakin ollaan valmiita tinkimään, kunhan talo pysyisi terveenä vielä seuraavatkin vuosikymmenet. Tai onhan se näköjään pakko jostakin tinkiä, kun näillä taidoilla, rahoilla ja resursseilla ei sittenkään kaikkia herkkuja näytä saavan. 

Listaanpa tähän vähän akuutteja ongelmakohtia, voimme sitten kepeästi näille parin vuoden päästä naureskella kun ne on onnistuneesti ratkaistu ja toteutettu....(sarkasmiako?)

Kellarissa olevan saunan ja kylpyhuoneen käyttömukavuuteen ja turvallisuuteen liittyvät asiat

- Kylpyhuoneen ja erityisesti suihkun ilmanvaihto

  • Riittäisikö se, että kylpyhuoneemme tuulee läpi ja räppänöitä on sekä saunan seinässä (ja aikomus tehdä vielä toinen lisää tuomaan kiukaalle raitista ilmaa) ja kylpyhuoneen seinässä. Lisäksi sauna on puulämmitteinen ja piippua saunasta ulos ainakin kymmenen metriä - luulisi painovoimaisenkin ilmanvaihdon vetävän aikamoista holotusta kosteaa ilmaa ulospäin. Ongelmana vaan on olevinaan viisas (ja toivottavasti kaukonäköinen) ratkaisumme jättää piippu kauttaaltaan näkyviin saunan puolelle mahdollisia huoltotoimenpiteitä ja nuohouksia ajatellen. Tämän ratkaisun mukana mahdollisuus suoraan hormituuletukseen kylpyhuoneen puolelta meni. Nyt pohdin pää punaisena, pitäisikö suihkutilasta vetää saunan kautta ilmastointiputki hormiin ja mahdollisesti huippari sitten myöhemmin päähän?

- Vesieristyksen laajuus
  • Koteloidako koko kylpyhuone vesieristyksin muovipussiksi, josta tuupataan väkisin kostea ilma pihalle vai keskittääkö vesieristys suihkuun ja antaa seinien hengittää? Ainakin katto on tämän hetkisen ajatuksemme mukaan vesieristettävä, koska välipohjalaatta on ihan vaan muutaman sentin paksu (älkää nyt pelästykö hyvät ihmiset, on siellä sellaisia 20 cm'30 cm isoja betonipalkkeja viisi (5) kappaletta kannattamassa välipohjaa, että ei se mihinkään romahda kohta kuudenkymmenen vuoden jälkeen) ja yläpuolella on keittiö, eli koko talouden kaksi kosteinta tilaa on pinossa päällekäin. Ei mikään määrä hygroskooppista materiaalia vedä sellaista määrää kosteutta, että se kestäisi monilapsisen perheen keittiö- ja kylpyhuonekuormituksen yhdessä kulmassa. Mutta jaksaisiko rivinteeraus ja Isodrän puskea kosteutta sokkelista läpi maaperään sitä tahtia kun kylpyhuone sitä tuottaa?? Saunasta emme ole huolissamme, koska todistettavasti 50 vuotta vanhassa alkuperäissaunassa ei ollut lahonlahoa eikä kosteaa kohtaa. Kylpyhuone huolettaa, onhan se "SE", talon vaarallisin tila!
- Suihkukulmauksen viimeistely
  •  Suihku sijoitettiin ainoaan kohtaan, jossa se mahtuu olemaan ilman kosketusta ulkoseinään. Viisain mahdollinen ratkaisu tietenkin olisi ollut suihkukaappi, mutta viimeiset vuodet sellaista käyttäneenä tiedämme sen, että sen nyt vaan ei ole mitenkään käytännöllinen vaihtoehto lapsiperheessä. Kun ei sinne oikein kunnolla mahdu kuin yksi aikuinen tai yksi lapsi kerrallaan. Nyt onnistuimme varaamaan suihkulle sellaisen 90 cm*150 cm tilan, johon ei ehkä kaksi aikuista mahdu kunnolla suihkuttamaan, mutta aikuinen ja pari lasta ainakin. Suihku kuitenkin koskee yhtä kantavaa kellarin seinää= kapillaarisen kosteudennousun mahdollisuus ja vedeneristys....Vaikkakin seinä tulee olemaan toiselta puolelta täysin hengittävä (betoni ja kalkkimaalaus), voi se silti olla haasteellinen kohta. Näin ollen ideoinkin irtoseinän (esim. 68 mm HB-priima), joka seisoo vastavaletun ja kapillaarikatkoksella varustetun lattialämmitetyn laatan päällä. Ei puske kosteus kaakeleita irti....Siitä saat ja siitä maakosteus.

Paloturvallisuus

Piipun eristäminen palavista materiaaleista
  • - Miten saada piippu erilleen puruista ja puista? Voi herran jestas sentään, kyllä on huolettomasti suhtauduttu aikaisemmin näihin paloturvallisuusasioihin. Ei liene ihme, että lähestulkoot kaikki omakotitalojen tulipalouutiset koskevat rintamamiestaloja...Meidän talossa piippu pitää aikanakin pystyssä melko montaa rakennetta, ja niiden kanssa nyt pähkäillään. Pakko lienee purkaa hieman yläkertaakin, että saadaan rakenteelliset asiat tältäkin osin kuntoon....Onneksi emme ryhtyneet pelkkään pintaremonttiin, pinnan alla on niin monta kuntoonlaittamista odottavaa asiaa.
Keskikerroksen kantavat seinät - erityisesti ne, joita ei enää ole

- Olohuone, piipun kohdalla olevan 60- luvulla puretun ja siirretyn, jollain tavoin kantavaksi arveltu väliseinä
  • Vanhaa lastenhuonetta (Aku Ankka tapetit 50-luvulta...valitettavasti ei seinissä vaan seinien välistä löytyneissä puukuitulevyjen palasissa....) on pikkuisen laajennettu 60-luvun tienoilla olohuoneeseen päin ja oletetusti yhtä puolentalon mittaista vasaa kannattava seinä on purettu. Viattoman oloisia pappeliineja kannattaa kiinteistökaupoissa todellakin varoa, ne ne vasta pirullisia talonomistajia saattavat olla...mitä sattuu remontteja- oh my good....
  • Onko se nyt kantava vai ei, millä tavalla välipohjan vasa kantaa yläkerran huoneen kulman painoa??
  • Kun se piru on siinä suunnitellut takan kohdalla, miten se mahdollinen kantava palkki kiinnitetään ja miten paloetäisyydet??
- Keittiön, 60-luvulla laajennettu oviaukko ja jo aikaisemmin blogissakin mainostettu kantava ovenkarmi
  • Romahtaako talomme rakennesuunnittelijan laskemasta 30 cm ' 11 cm liimapuupalkista, vai tyytyisimmekö hieman vaatimattomampaan?
  • Miten palkki kiinnitetään, taasko joudutaan yläkerran purkuhommiin?
- vessan lavuaaritilan takaamiseksi siirretty olohuoneen puoleinen seinä
  • Miten taataan riittävän kokoinen vessa tulevaisuudessa, kun kantava seinä halutaan takaisin? Ei me mitään kakkalukaalia haluttaisikaan, mutta lavuaari olisi kuitenkin kiva...
Voi vanhaisäntä sentään!!

tiistai 20. maaliskuuta 2012

Imuriauto






Imuriauto kävi tänään kevätsiivouksella. Välipohjasta meni pari ullakollista, vessan ja keittiön pohjat ja pohjoisseinän vierusta. Nyt päästään korjaamaan välipohjan lahot ja miettimään tukipalkitusten tekemistä.Plussat Eko-Ekspertille, megahyvä palvelu!

torstai 15. maaliskuuta 2012

Kellarin lattia kohta jo kuiva, muukin talo valmis alta aikayksikön;-)

Ensimmäinen puolikas kellarin lattiasta valettiin 5.3. eli se on jo kuivunut kohta muutaman viikon muovituksen alla. Tulihan siinä muutama omatoimimokakin tehtyä, mutta muilta osin näyttää (melkein) asialliselta. Ongelmahan tässä koko hommassa tietenkin on se, että kun lattiamiehet ovat tottuneet nykyrakentamiseen, eli koteloita, laattoja ja listoja joka paikkaan, niin yksityiskohdat eivät ole ihan sitä, mitä olisimme toivoneet. Näin ollen lisätyötä tulee paikkojen siistimisestä ja kaikenlaisista yksityiskohtaisista pikku hiomisista. No, sen kanssa on nyt vaan elettävä, minkäs teet. 

Oli se kamalan jännittävä päivä, ensimmäistä oikeaa pysyvää ja todella pysyvää tässä tapauksessa.








Moka oli se, kun laitoimme kuitukangasliuskoja seinustoille erotuskaistojen lisäksi. Meillä kun sattuu olemaan melkoisen epätasaiset seinät ja lattialämpöfirman lattiaohjeessa piti laittaa muovikaistaleet (tai siis käyttää erotusnauhaa, jossa olisi ollut sellainen muoviretale) seinusteoille ikäänkuin blokkaamaan sementin valuminen seinän ja eristeiden väliin/välistä. Epätasaisista seinistä huolestuneena, muovia vältellen korvasimme valumisenestomuovit kuitukangas liuskoilla, jotka sitten valuvaiheessa tekivät meille kepposen. Ne kiristyivät kulmista niin, etteivät kulmat asettuneet kauniisti, vaan melkeinpä joka kulmaan jäi paikattavat koloset...Harmillista, ehkä olisi vaan pitänyt antaa betonin valua sen verran kun valuttaa...Mutta kun haluaa turhaan varmistella. Äh.

(Muokkaus 2.4. Huolestuneet asiantuntevammat ihmiset ovat kyselleet, että mitä ihme kuitukangasta me nyt ollaan menty tunkemaan sinne betonin sekaan... ei mitä tahansa kangasta, vaan Isodrän tuotemerkin ohjeistuksen mukaista termisesti sidottua Terram suodatin"kangasta", joka tuli myös betonin ja eristelevyn väliin estämään betonin valuminen kapillaarikatkolevyyn. 

http://www.isodran.fi/suunnittelu-ja-asennus/ ja  
http://www.isodran.fi/uploads/files/esitteet/RT-KORTTI_2012.pdf 

Eli sitä kangasta on tosiaan siellä vähän enemmänkin, sekä eristelevyn alla estämässä hiekan ja muun maa-aineksen nousu eristelevyyn ja eristelevyn ja laatan välissä estämässä betonin tunkeutuminen isopalloiseen eristeeseen.)

No, lattia on, ja kellarin korkeus vaikuttaa oikein mukavalta! Eihän siitä nyt kovin korkea jäänyt, kodinhoitohuoneeseen se pari metriä, mutta tunnelma on oikein kellarimainen, yllättävänkin valoisa, ja meidän perhe mahtuu siellä ihan hyvin käpsyttelemään. Toivottavasti meidän tytöistä ei kasva yli parimetrisiä;-)






Siinä se nyt lepää. Valmis lattia. Saa muhia muovin alla vielä viikon niin sitten tulee kolme täyteen. Sitten vissiin pitäis ryhtyä seuraaviin toimenpiteisiin. Kiitos kaikille tähän suuren suureen ponnistukseen kekonsa kantaneille, nuoren isännän nuoremmalle veljelle eritoten, joka on uhrannut viikonlopun toisensa perään meidän kellarin lattian hyväksi. Myös vanhempi velipoika on ollut apuna, konsulttiapua on saatu sieltä ja täältä, rakennusmestarisiskolla on ollut puhelin päivystys ja naapurista saatiin viime hetken vetoapua kaivojen koron katsomiseen! Kiitos, kiitos, kiitos kaikille heille, ja mainitsemattomille!

Talossa tapahtuu myös paljon muuta HYVIN jännittävää. Siellä on lähtenyt rakentumaan "uutta" sinne ja tänne. Villiä! Eikä tähän vähiten ole syynä se, että maanantaina saimme tukijoukkoja, eli oikean rakennus- ja perinnealan AMMATTILAISEN! Whuhuu! Katsokaapa tätä: 

HUONE EILEN:



HUONE TÄNÄÄN: 



Hyvä näin, sillä taas on paha raksauupumuksen aika. Liikaa kaikkea. Onneksi on joku, joka tietää mitä tekee!

Pieni kollaasi lyhyin kuvatekstein loppuun:


Emäntäkin pääsi vihdoin käymään raksalla. 
Harvoin sattuu, nuori isäntä raukka sen kun vaan laihtuu ja harmaantuu .


Purkuhommiakin on kuitenkin tehty. Vaihteeksi. Pohjoisseinää,eteisen sisäseiniä, vierashuoneen kattoa, vessa....Ureavaahtoa on vaikka muille jakaa pohjoisseinässä, ajattelimme hippeillä eristämällä sen uudestaan sahanpurulla.



 

Tavaraa on  siirtynyt taas pirusti paikasta toiseen, lautalattiaa, puukuitulevyjä, purkujätettä...


Kellarissa tasoitushommat ovat jo käynnistyneet, 
siinä katon tasoituksen kokeilua saunassa.



PS: Jos joku ei sattumalta tajunnut, oli otsikko tietenkin vain pelkkää sarkasmia....