keskiviikko 28. joulukuuta 2011

Vahva visio, osa 1: lämmitysjärjestelmä ja kylppäriä

Voihan tässä jo vähän alkaa kokoilemaan pintaratkaisuita listaksi, saa itsekin sellaista koostetta ajatuksista.  Koko ajan kun vanhoja asioita puretaan yritetään tietenkin miettiä, mitä tilalle loppujen lopuksi pistetään. Lähtökohtaisestihan ideana oli säilyttää kaikki mahdollinen ekologisuuden ja taloudellisuuden nimissä. Vaan koskapa talo on pula-ajan materiaalista keräilemällä koottu ja melkoisen iäkäs, yksi kierrätyshanke toisensa jälkeen kariutuu ja kasvattaa remonttibudjettia. Suurin osa säästettäviksi tai kierrätykseen aiotuista materiaaleista on osoittautunut käyttökelvottomaksi, syystä tai toisesta.

Esimerkkejä moisista onnettomista tapauksista:

- Listat. Haluamme ehdottomasti säilyttää tyyliin sopivat listoitukset, mutta ne pirulaiset murenevat käsiin purkuhommissa. On niitä jo niin monta kertaa viimeisen 56 vuoden aikana irroitettu ja kiinnitetty. Pitää siis teetättää samanlaisella profiililla olevat. Halpaa varmaan.

- Sähköosat olivat hengenvaarallisia, alkuperäisiä maadoittamattomia pistorasioita jotka murenivat käsiin jne.

- Monet pinnat, mitä ei ollut ajateltu purettaviksi, on pakko ottaa alas rakenteellisten asioiden tarkastamiseksi. Sitä mukaa kun lahoja ja siirreltyjä seiniä on tullut vastaan, on alkanut epäilyttää kaikenlainen. Esim. olohuoneen oikein nätti Halltex katto on pakko repiä alas välipohjatilanteen tarkastamiseksi, lisäksi uuden pinnan jatkaminen olisi ongelmallista kun tilaa jatketaan ruokailuhuoneen puolelle. PerinneHalltexia sinne kyllä meinataan tilallekin laittaa että ihan samalla linjalla mennään.

- Patterit. Ihastuimme talossamme oleviin vanhoihin kierrätettyihin 20 -lukulaisiin, joita oli melko monta uudempien sekalaisen seurakunnan jäsenten lisänä. Myös uudemmat 50 -lukulaiset olivat tosi mageita. No, levyradiaattorien säteilytyspinta-ala ei riitä maalämmölle ja 20 -lukulaiset ovat itseasiassa seinäversioita, joihin on itse liimailtu heppoisia tukijalkoja. Ovat niin valurautaisina niin painavia, ettei niitä oikein saa ilman tukijalkoja vakaasti puukuituseiniin kiinnitettyä. Ilmankos heiluvat kaikki kuin viimeistä päivää. Kuka sitä nyt ostotilanteessa ehtii tuollaistakin asiaa tarkastaa, onko pattereissa itse hitsatut tukijalat or what?

Eli kaikki patterit pitää vaihtaa. Tällaiset on saatava (venttiilien suunta on valittavissa, voi tuoda putket myös lattiansuunnasta:

 
Itulasta, http://www.itula.fi/index.html?n=4559&Sisustuspatterit

tai sitten tällaiset:

Purmolta, http://www.purmo.com/fi/tuotteet/jaeradiaattorit/delta-laserline.htm











Toki paljon kierrätetäänkin, lattioiden raakalaudoituksista kootaan ullakoille lattiat ja rakennetaan uusia komeroita, huonekalut, lamput ja tekstiilit odottavat pääsyä kotiinsa jne. Ja ikkunoista, ovista jne ei tarvitse edes miettiäkään, nehän ovat hyviä sellaisenaan, uutta maalia vaan pikkuhiljaa harrastemielessä sitten. Mutta suurimmaksi osaksi tarvitaan uusia asioita, pintoja, kalusteita, lattiakaivoja jne. Ja niidenkös etsiminen vasta työlästä on. Onneksi talon fysiikka säätelee paljon ihan tuotehankintoja, esim. oikeita paperitapetteja ei ihan kamalasti ole valikoimissa, eikä sisustusmaaliliuskoja tarvitse katsella.

Tässä vähän listausta hyvännäköisistä jutuista, saa itsekin avattua tätä omaa visiota kun keräilee näitä tähän:

Kuvassa mielestämme onnistuneen näköinen kylppäri erään helsinkiläisen asunnon myynti-ilmoituksesta. Kaapisto pikkuisen turhan romantillista mallia, mutta muuten mukavasti osuu silmään esim. suihkut liukuoven takana, vessanpöntön väritys, valkoinen laatoitus.


Eräs kummallinen päähänpiinttymä on muovin fanaattinen vastustaminen, tämä myös lattiakaivojen suhteen....

Kotimaisia teräslattiakaivoja saisi esim. seuraavalta firmalta:
http://www.stainlessteam.fi/tuotteet_lattiakaivot.php


Ja miten olisi, jos autotalliin kodinhoitohuoneen sisänmenon viereen laitettaisiin vaikkapa samalla tällainen kätevä kuravex-lattiakaivo: 

Myös tällainen Unidrain lattiakaivo Laattapisteestä miellyttäisi silmää: 


 http://www.laattapiste.fi/tuotesarja?sarja=UNIDRA


Ja kylppäriin Gustavsbergin pelkistetty tassuamme: 


Ja liukuovet Hietakarilta http://www.hietakaridesign.fi:


Laattoja ei haluttaisi kylppäriin muualle kuin suihkutilaan, vaan sementtiä. Decos-nimiseltä firmalta (decos.fi --> kuvagalleriat) saisi todella hyvännäköiset sementtipinnoitukset ja liukastumattomuuskäsittelyt....Mutta todennököisemmin nuori isäntä itse hiertää;-)

Tämähän on itseasiassa melko mukavaa puuhaa, kokoilla näitä kuolattuja yksityiskohtia listaksi, tässähän on suunnitelman makua!

1 kommentti:

  1. Voi hyvät hyssykät. Edellisen koosteen perusteella näyttää että tosiaan sen uuden tekeminen olis varmaan ollut helpompi tehdä uusi. Mutta se uuden visiointi näytti aikas hyvältä. Ja nyt pitää vaan katse niissä vioissa niin eiköhö siitä hyvä tule! Tsemppiä vaan rutkasti!

    VastaaPoista