maanantai 28. marraskuuta 2011

Muhkea tukipalkki ja märkä pohjoisseinä

...siinäpä siis edellisen viikon hyvät ja huonot uutiset.

Olohuoneen lattiaa on purettu nyt siten, että pääsin (ihan itse, jee!) tutkimaan alajuoksuja ja seinän tilaa lattiantasosta. Olen pelännyt koko ajan juurikin tämän seinän kuntoa kovasti ja huonoltahan se tosiaankin näytti. Syyt virinneisiin pelkotiloihin olivat:
- kuoriutuva vääränlainen ulkomaali, jonka alla pintahometta laudoituksessa
- pakkasella huuruuntuva ikkuna, muissa huoneissa ei ikkunan väliin keräänny huurua/ kosteutta
- naapureiden kertomukset katon lämpövuodosta, isoja tiputtelevia jääpuikkoja ollut viime talvena sillä seinustalla
- pohjoissijainti
- seinustalla kasvanut isoja koivuja, jotka kaadettu muutamia vuosia sitten.

Raakalautalattiaa purettiin olohuoneesta talon keskivaiheilta, hajuaistin osoittamasta paikasta. Näet kun ulkoseinän puukuitulevytys poistettiin, alkoi puhuri huiskia lattian tasolla oikein kunnolla ja toi herkkään nenääni hentoa multaisaa tuoksua.


Kun raakalaudoitus oli poissa, seinänvierustalta patterin vierestä aloin poistella lattiapuruja ja ureavaahtolaattoja, sitä on aikain saatossa pursotettu antaumuksella ympäri taloa. Ei siitä kuulemma mitään haittakaan ole, josko mitään varsinaista hyötyäkään.Kuvassa näkyvä valkoinen hutu on juurikin tuota vaahtoa, ei mitään orgaanista kasvustoa.


Kun pääsin alajuoksun tasoon, kaivelemaan seinästä puruja asia varmentui. Purut ovat märkiä, ja hieman tummuneita. En saanut oireita niitä käsitellessäni, joten mitään ikävämpää ei siinä kasva, mutta onko lahottaja jo pesiytynyt seinän koviin puuosiin, sen tulemme näkemään kun asiaa enimmässä määrin päästään tarkastamaan.

 

Olen sormet syyhyten odottanut, että koska purkutöissä päästään siihen vaiheeseen, että pääsisin tutkimaan seinää tarkemmin. Nyt sitten jännätään, miten laajoihin korjaustöihin seinän kanssa päädytään. Mielessä siinteleviä kunnostusvaihtoehtoja, riippuen yhä etenevien tutkimusten tulosten tolasta:

- Poistetaan vääränlainen ulkomaali ja toivotaan parasta
- Imetään purut seinän sisältä, annetaan laudoituksen kuivua kun vääränlainen ulkomaali poistettu ja tungetaan uutta puhdasta purua ullakolta.
- Puretaan koko *** ulkoapäin ja rakennetaan uudestaan, siinä vaiheessa mietitään mahdollista märkäpuhallettavan sellueristeen laittoa seinään.


No, onneksi arkeologisissa kaivauksissa löytyi piristekin. Nyt ei tarvitse enää pelätä ilmeisestikään autotallin katon romahtamista, koska purun seasta lattiakoolinkeja kannattelemassa olikin muhkea n. 20 cm*30 cm betonipalkki. Kuuden senttimetrin laatta onkin kuulostanut aika heppoisalta....Kunnostustöiden edetessä selvinnee, meneekö se koko kellarin kattolaatan poikki, vaiko kantavalle väliseinälle saakka ja onko niitä enemmänkin, kuin vain talon keskivaiheilla. Erityisesti odotamme mitä löytyy lattian alta kaavaillut takan paikalta. Palkista ei tietenkään tullut otettua kuvaa....Ei kommentteja:

Lähetä kommentti