sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Salaojitus, salaojittavat lämmöneristeet ja maanalaiset sadevesijärjestelmät

Tilasimme kokonaisurakan Konekauha -nimiseltä firmalta. Isäntä raportoi työmaalta, että heidän kanssaan hommat ovat edenneet jouhevasti, aikataulussa, tehokkaasti ja mukavissa tunnelmissa. Työn jälki on hyvää ja kyseenalaiset ratkaisut on tehty hyvässä yhteisymmärryksessä  - viitaten muutamiin yllättäviin 50 - luvun rakenneratkaisuihin anturassa....



Elikkäs sunnuntaina 30.9.11 ilmestyi kaivuri talolle odottelemaan seuraavana aamuna alkavaa salaojitushommelia. Ja kuten ilmoitettu oli, klo 8.00 alkoi kauha heilua. Hommat alkoivat edistyä vauhdilla, sokkelia saatiin esiin pitkältä matkalta.

Ja kuten arvata saattaa, yllätyksiä tuli heti ensimmäisenä päivänä. Auki saatiin autotallin puoleinen pitkä seinä, mutta antura olikin omituinen kivilatomo.



Tämä aiheutti heti alkuunsa melkoista päänvaivaa, sillä tietenkään moinen latomo ei oikein soveltunut suunniteltujen salaojittavien eristeiden kaveriksi. Minne lorottaa salaojittavan eristeen vesi alalaidasta kun ei saa anturaan asiallista vedeneristystä ja muotoilua....Hmmm? Siihen heti turhan alas valettuun lattianpinnan tasoon tietenkin....

Rintamamiestalo.fi foorumi neuvoi meille aikataulullisesti ja taloudellisesti liian haasteellisen ratkaisun (anturan uudelleen muotoilu valutöin), joten yhdessä urakoitsijan ja konsultoidun rakennusmestarin kanssa päädyimme soveltavaan ratkaisuun. Pienin nauloin kiinnitettiin muovisuikale, joka tiivistettiin sikaflexin kanssa eristeen alle alareunaan, ikäänkuin helmaksi. Tarkoituksena tällä nätillä mekolla on johdattaa eristettä pitkin valuvat vedet pikkuisen kivilatomon ohi, ettei kosteus lorota suoraan "anturalle" ja siitä seinään.


Isompi rätti kuvassa on kuitukangasta, jonka tarkoituksena on pitää hieno maa-aines poissa eristeistä ja salaojitussoran seasta. Muoviliipakkeen alla olevaa "anturaa" muotoiltiin kevyesti soralla ja savimaata muotoilemalla. Uskalsimme ryhtyä uhkarohkeaan kokeiluun, koska sisällä tässä kyseisessä kohdassa, jossa ei edetty oppikirjamaisesti, on autotalli, joka tulee pysymään kosteana, likaisena, sementtiseinäisenä ja sinne tulee kaikenlisäksi kaksi lattiaviemäriä, joten vedenpaisumuksen sattuessa katasrofi ei olisi totaalinen.




Tähän soveltavaan ratkaisuun oli myöskin perusteluna sekä se, että nopeasti kävi ilmi, että latomo-ongelma koskee lähinnä autotallin puoleista sivua, muilta osin talo näytti olevan mallia "anturaton", joten proseduuria päästiin jatkamaan muilta osin Isodrän -tuotemerkin asennusohjeistuksen mukaan. 

...ans kattoo ny, oliko turhan kallis epätieteellinen eksperimentti....aika näyttää, peukut pystyyn!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti