torstai 10. marraskuuta 2011

Salaojitus - ja valmista tuli!

Salaojitus tuli valmiiksi jo alkuviikosta! Mahtavaa! Säät suosivat ihan käsittämättömällä tavalla, ei satanut vetta kahteen viikkoon, mikäs älyttömän hieno marraskuu salaojituksen tekemiselle. Pakkanen iski viime yönä, joten routaisesta maastakaan ei ollut vaivaa. Nyt on Isodräniä maanalaisissa osissa, sovellettuja muoviliipakkeita, salaojaputket, sadevesijärjestelmä, hifistellyt valurautakaivonkansilla. Ei kelvannut rumat muovitötteröt. Tämmöiset ränninaluskaivot pistettiin, pyöreät. Katseltiin näitä itsekin netistä, mutta Konekauhan Tuomo ystävällisesti emännän toiveiden mukaisesti teki työnsä hyvin ja löysi nämä itsekin korvaamaan normaaleita töröjä.

 Lähde ja saatavuus: http://www.jupalco.com/omakoti.html.

Konekauhan kaverit tasoittelivat pihan raakaversioksi, palataan asiaan keväällä muotoilun merkeissä ja kaivellakin täytyy lisää, kun saadaan pihavalaistus mietittyä ja muut sen semmoiset kuviot pohdiskeltua. Jonkunnäköistä pengertä täytynee laittaa portaiden vierustalle suunnitellun liuskekiviterden alle, että pysyy ja autotallin viereinen jyrkähkö penger vaatii varmastikin portaita tai perustusta ettei lähde valumaan. Mutta antaa maan asettua talven yli ja suunnittelun edetä paremmille vesille.


Talon seinustan maantaso pyrittiin pitämään mahdollisimman lähellä alkuperäistä. Jonkun verran korotusta oli aivan pakko tehdä, että saatiin edes jonkinnäköistä kaatoa aikaiseksi seinänvierustalta poispäin. Kuvassakin näkyvä ylärinteen puoli oli melkoisen haastava, eikä mitään mahdollisuutta kolmea metriä etääntyvään kaatoon ollut, tässä joustettiin myös tien puolelle jäävän tonttiosuuden suhteen. Kaadon saadaksemme olisimme joutuneet poistattamaan vanhan käytöstä poistetun ja aikoja sitten hiekalla täytetyn öljysäiliön ja valtavia vanhoja kantoja useamman kappaleen sekä teettämään ison pengerryksen tietä vasten. Ei täytä nykyaikaisia rakennusmääräyksiä, mutta eipä niin juu moni muukaan asia tällä tontilla.

Muitakin iloisia käänteitä. Ratkaisu talon väärään, laudoitusta homehduttavaan ja hilseilevään maaliin on löytynyt ja se on soodapuhallus, esim. http://www.suomensoodapuhallus.fi/soodapuhallus.html! Sama ihmekäsittely tehdään kellarin sisäseinille, että saadaan vuosikymmenten likakerrostumat ja biomateriaalit irti niistä ennen rappausta tai rivinteerauksen sisään jäämistä. Hommeli on ikäänkuin hellävarainen hiekkapuhallus, mutta ruokasoodalla. Kätevää, ympäristöystävällistä. Kellarin 90 neliötä, kaikki seinät päivän työ n. 900 euroa ja koko talon puhaltaminen irti ikävästä maalipeitteestään noin 3 päivää 2000-3000 e. Hiiteen rapsuttaminen, soodapuhallus se on! Sen avulla voi poistaa esimerkiksi vain heikkolaatuisen vesiliukoisen talomaalin, joka ei kestänyt vanhalta isännältä nuorelle isännälle vaan vain 2 vuotta ja jättää alapuoliset vanhat tiukassa olevat oikeat öljymaalikerrokset.
2 kommenttia:

  1. Kylläpä se edistyy. Mahdatteko itsekään pysyä perässä. Ja jos oikein ymmärsin niin joudutte sitten maalaamaan se tuvan uudelleen. Uuenkin talon olis melkein samalla vaivalla rakentnu. Mutta missä olis silloin sen talon henki ja elämä?

    VastaaPoista
  2. ammattimaalari on känyt maalaamassa talon kaksi vuotta sitten, myyntiä ajatelen luulemme me. Vaan oli maalari joko ammattitaidoton tai huijari, tai yhteisestä sopimuksesta vanhan isäntäparin kanssa on vaan valittu halvin vaihtoehto....tämä tiedettiin ostotilanteessa kyllä, että väärä maali on pinnassa, mutta toivoimme armonaikaa olevan enemmän.

    VastaaPoista