maanantai 7. toukokuuta 2012

Uusi tuuletusaukko
Tämä pienen pieni reikä seinässä on aikamoinen tarina sekin. 

Ensinnäkin, mistä löydettiin oikeanlainen luukku? Edes palttiarallaa?
Toisekseen, kun luukku löytyi ja ritilä ulkopuolelle, mites sitten läpivienti puruseinässä?
Kolmanneksi, millä tehdään reikä seinään ja mitä sitten tapahtui....

Syy miksi luukku tehtiin oli se, että tässä kyseisessä huoneessa oli talon ainoa ulkoseinässä oleva korvausilmaluukku, ja pitihän se sitten säästää. Ties miten strategisesti tärkeä tuloilma-aukko juuri tämä on talon hyvinvoinnin kannalta...Ongelma vaan oli se, että luukku oli komerossa (jälkikäteen rakennetussa, ei kylmäkomero), sitä oli siirretty, ja seinässä oli iso reikä luukun vieressä ja kolmanneksi, alkuperäinen luukku peltisine läpivienteineen oli rikottu aikoinaan käyttökelvottomaan kuntoon. Luukku siirrettiin huoneen toiseen kulmaan, vanhan luukun ritilä jätettiin ulkopuolelle paikoilleen, mutta se paperoitiin ja selluvillalla tukittiin ja sisäpuoli tehtiin kuten muukin huone papereineen ja puukuitulevyineen.


Perinneremppakamaa myyvistä nettikaupoista kyllä löytyy uusia luukkuja (ei kyllä kovin hyvä laatuinen ollut tilaamani yksilö, tosi rimpula, ei hienoa jämäkkää tuntumaa), mutta kellään myyjistäkään ei ollut ideaa siitä, miten luukun läpivienti puruseinässä pitäisi toteuttaa. 

Vaihtoehtoina harkittiin neliönmallisen luukun sovittamista moderneihin läpivientipaloihin, tai nykyaikaiseen läpivienti putkeen polyuretaanilla, sekä peltisen läpiviennin taittelemista ja eristämistä jollain konstilla kondessiongelman poistamiseksi. Loppujen lopuksi timpurimme päätyi rakentamaan läpiviennin ohuesta vesivanerista ja minä ehdotin saumojen tiivistämistä silikonimassalla. Näin siis toimittiin. Tulevaisuus näyttää miten toimii. 

Tapaus erikseen oli se, kun reikää tehtiin seinään. Puukkosaha tärisytti vanhaa sähkörasiaa sen verran, että jotenkin kosketushäiriön saaneista taloon tulevista sulakkeista kaksi paloi (räjähti) lopullisesti savuna ilmaan. Sähkörasia talon seinässä on alkuperäinen, se oli maalattu umpeen useaan kertaan. Sähkäriä pikkuisen nauratti laatikon ikä ja sisältö, tämän varassa on meidän moderniin maailmaan kytkeytymisemme:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti