keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Lahojen korjausta ja valmistuva Halltex-perinne katto

Ensimmäinen asuintilojen pinta on (melkein) valmis! Olohuoneessa meillä oli Halltex tiililimityksellä, mutta timpurimme käytti omankäden oikeutta ja paukutteli työhuoneeseen levyt kattoon tasaladonnalla. Hyvä niin, koska se miellyttää todella allekirjoittanutta ja jos timpuri ei olisi näin tehnyt, olisin toivonut ne asennettavaksi "samalla tavalla kuin ne aikaisemminkin olivat". Siis meillähän oli Halltex vain olohuoneessa, ja se jouduttiin välipohjalahojen vuoksi purkamaan pois. Muualla oli sellainen vohvelilaatta, vaikeasti korjattava ja siistittävä, kun siihen ei oikein voinut maalata päälle tai muutakaan sellaista siistimistä. Pohjalla Uulan Into pohjamaali, päällä Uulan Himmeää sisäöljymaalia, naulankantojen kittaus Tikkurilan pellavaöljykitillä. Mahtavinta ja pelottavinta on se, kun talolla on palkattua työvoimaa töissä sillä aikaa kun ei ole itse kärpäsenä katossa vahtimassa. Ikinä sinne mennessään ei voi olla ihan varma, miltä oma talo juurikin nyt näyttää. Hienoa on se, että talolla tapahtuu silläkin aikaa, kun me olemme poissa. Ulkopuoleisen työvoiman palkkaaminen on ollut välttämätöntä, sillä nuorella isännällä on vähän kevätkiireitä työssä ja minä hieman heikosti rakennan kun mulla on noi "rakennusmestarit", jotka puuttuvat kaikkiin tekemisiini. Eli mikäli kukaan maksettu henkilö ei auttaisi meitä, asuisimme maailman tappiin saakka liian kalliissa vuokra-asunnossamme ja menisimme konkurssiin alta aikayksikön. Juuri nyt tunnen meidät hyvin onnekkaiksi, koska jotenkin ihmeen kaupalla olemme ilmeisesti löytäneet hyvin erikoislaatuisia rakennusalan ammattilaisia. Toivon, että emme elä missään omituisessa illuusiossa, joka kohta kuplan lailla puhkeaa. Tällä hetkellä tuntuu siltä, että hommat luistavat todella hyvin, ja toivomaani suuntaan.

Tiimi on siirtynyt keittiön pariin, siellä on aloitettu lahojen korjaaminen ulkoa ja sisältä. Väärään suuntaan valuttaneet portaikon laho leikattiin pois (Hommaan ryhtyivät mitenkään erityisemmin rakenteita tukematta, jämäkässä kulmassa kun olivat ja vaan kolmen pystytolpan kohdalla. Ja alajuoksu oli noilta kohdin jo niin jauhoa, että se ei kyseisiä tolppia ole kannattanut useampaan vuosikymmeneen kuitenkaan.) Tänään oli jo mallailtu uutta kuusitolppaa paikoillensa. Allekirjoittanut on lukenut kaikkitietävästä rintamamiestalo.fi:stä, ettei tavallista rautakaupan mäntyä kannata tähän tarkoitukseen käyttää (parasta tällaiseen vaativaan paikkaan kuulemma olisi lehtikuusi....).


 Kyytiä olivat saaneet myös keittiön sisäpuolen lahopaikat, eli välipohjat vasat. Niidenkin korjaaminen oli parastaikaa käynnissä. Korjausvaihtoehdoiksi meille tarjottiin erisuunnilta lastoittamista vesivanerilla (syvällisesti vihkiytynyt asianharrastaja), kertopuuta (arkkitehti) ja samaa tavaraa, mitä siinä jo aiemmin oli (kaksi perinnerakennusalan ammattilaista). Puupalkilla siis lähdettiin asiaa korjaamaan. Nättiä näyttää tulevan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti